KHL: Gazprom podpořil Minsk a Petrohrad, Spartak a Amur dále ve finančních problémech

07.01.2014 14:49
 

 Ruský ropný a plynárenský gigant Gazprom významně podpořil dva kluby Kontinentální hokejové ligy (KHL). Sumou dva milióny amerických dolarů podpořil Dinamo Minsk. Gazprom se stal oficiálním sponzorem minských „Zubrů“. Gazprom podpořil i SKA Petrohrad, který loni vyhrál základní část KHL. Společnost Gazprom Nefti podpořila SKA Petrohrad sponzorským příspěvkem ve výšce 684,4 miliónů rublů ( tedy15,11 miliónů eur). Mimochodem stejnou sumu (622,233 mil. rublů) dostane od zmíněné naftařské firmy i fotbalový klub Zenit Petrohrad. Informují o tom ruská média s odkazem na agenturu Itar-Tass. Suma, kterou dostane hokejový SKA, je podstatně vyšší, než například celkový rozpočet slovenského účastníka Kontinentální hokejové ligy Slovana Bratislava.

Naopak ve složité finanční situaci zůstávají jiné kluby Kontinentální hokejové ligy (kromě ruských týmů ji hrají i celky z Běloruska, Kazachstánu, Ukrajiny – Donbass Doněck, ČR – Lev Praha, SR – Slovan Bratislava a Chorvatska – Medveščak Záhřeb). Spartak Moskva a zejména Amur Chabarovsk dluží hráčům, trenérům i realizačním týmům poměrně značné finanční prostředky a zatímco Spartak Moskva již ujistil všechny, že soutěž nějak zvládne dohrát bez cizí pomoci., Amuru Chabarovsk již muselo půjčit vedení KHL, ale i tak jsou platy všech, co mají s tímto klubem cokoliv společného ve vážném ohrožení!

Gazprom investoval své peníze do běloruského Dinama Minsk ve chvíli, kdy manažer minského klubu Maxim Subotkin přiznal, že klub dlužil některým hráčům na mzdách, to petrohradský hokejový tým je ve zcela jiné situaci., v minulé sezóně vyhrál základní část KHL, v boji o Gagarinův pohár (určený pro celkového vítěze KHL) však ve finále Západní konference neuspěl s Dinamem Moskva. I v tomto ročníku se Kontinentální hokejové ligy se SKA Petrohradu daří a v Západní konferenci je druhý právě za moskevským Dinamem.

Václav Prokůpek