Krátce ze světa

22.07.2014 20:39
Vyživovací situace v Německu
V Berlíně byl zpřístupněn tisku přehled vyživovací situace Německa za uplynulý rok. Celkově má pětina Němců potíže s nadváhou. Němci konzumují příliš mnoho tuků a málo výživných látek zejména libovolných. U některých věkových skupin je konzumace tuků příliš veliká. Kalcium, které je v mléku a mléčných výrobcích se spotřebovává málo, ačkoli je to nejlepší ochrana proti řídnutí kostí a osteoporóze. Nedostatečná je též konzumace listové zeleniny a luštěnin, které obsahují látky chránící před arteriosklerózou.
Vyživovací zpráva se sestavuje každé čtyři roky. Zpráva za minulý rok naznačuje, že s jodem je to poněkud lepší, ale přesto 120 mikrogramů je pod žádoucím množstvím 200 mikrogramů. Jod chrání před onemocněním štítné žlázy a vyskytuje se hodně v rybách a mléku. Konzumace alkoholu u více než poloviny Němců překračuje únosnou míru: spotřeba piva však od r. 1990 podstatně poklesla. Od sjednocení Německa klesá roční spotřeba citrusových plodů o kilogram a u banánů o 400 g, jí se však o 800g více zeleniny, též drůbeže, ale méně hovězího a telecího masa. V západním Německu se jí více masa, mléka, sýrů a cukrovinek než ve východním Německu, kde se jí více ovoce, zeleniny, chléb a marmeláda.
(dum)
 
Výzva držitelům pochybných peněz
Spolkový ministr Hans Eidel (SPD) vyzval všechny držitele pochybně nabytých peněz, aby informovaly své finanční úřady o svých „ukrytých“ penězích. Podle ministra financí SRN držitelé takových peněz by měli nezdaněné peníze na přelomu roku „objevit“. Jinak by narazili na velice zpřísněné předpisy proti praní peněz. Banky v tomto směru dobře spolupracují, jejich oznámení o podezření je  tomto roce trojnásobně vyšší než v předešlých letech. Vzhledem k přechodu na jednotnou měnu euro na přelomu roku pokoušeli se mnozí své v cizině utajené peníze včas dát do oběhu a vyměnit. Ministr radí každému, aby se raději sám udal a získal tím beztrestnost. Také celníci budou v příštích měsících velice přísní a budou intenzívně již na hranicích pátrat po peněžních hotovostech.
(abl)
 
Tuny zlata pod troskami WTC
V podzemních trezorech Světového obchodního střediska bylo v troskách zavaleno 11,8 tun zlata a 30,2 milionu uncí stříbra (1 unce krácené oz. = 28,34952667 g). Podle zprávy listu „New York Times“ má zlato i stříbro v troskách WTC celkovou hodnotu cca 86 miliard Kč. Vzácný kov slouží k vyrovnávání termínových kontraktů v zlatě a stříbře. Ale podle expertů asi 12 tun zlata reprezentuje pouze 0,3% globální nabídky zlata v roce 2000.
(pre)