LIVE MS v inline hokeji: Sasu Hovi vychytal Finům zlato!

07.06.2014 21:36
Fanoušci poctivého inline hokeje v Pardubicích se během sobotního večera dočkali! Po týdenním maratonu mezinárodního šampionátu nastal den, který tradičně patří těm úplně nejlepším. Ve finálové bitvě TOP divize na sebe narazily mančafty Finska a Kanady, které svedly bitvu o kýžený primát. Východočeská hala sledovala herně vyrovnanou podívanou. Titul mistrů světa pro rok 2014 uzmuli hráči Finska, porazili javorové listy 6:2. V elitní skupině se udrželo Slovensko po výhře 2:1 nad Velkou Británií.
 
Finále Mistrovství světa v Pardubicích: Finsko – Kanada 6:2
 
Čtvrtiny: 1:0, 1:1, 1:1, 3:0
 
Finsko: Hovi – Penttinen, Aalto, Jokinen, Joki-Erkkilä – Markkanen, Pukka, Strömberg, Virtala – Saarinen, Partanen, Miettinen, Lohtander – Pellinen, Laakkonen
 
Kanada: Leggat – Terry, Woods, French, Luscombe – Baumgartner, Hammond, Henderson, Rauckman – Foote, Draper, Corbeil, Sheen – Carlson
 
Branky a asistence: 10. Partanen (Lohtander), 14. Penttinen (Pellinen), 29. Partanen (Saarinen, Strömberg), 40. Lohtander (Virtala), 42. Strömberg (Markkanen, Virtala), 48. Joki-Erkkilä – 23. Hammond (Sheen), 28. Rauckman (Hammond)
 
Střely: 30:27 (6:5, 13:10, 7:9, 7:8). 
Vyloučení: 1:3. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. 
Rozhodčí: Prchal (CZE), Aumueller (GER). Diváků: 500.
 
Dlouho očekávanou finálovou partii vzali do svých rukou hráči Finska a Kanady. Oba kádry vyplýtvaly spousty sil ve čtvrtfinálových a semifinálových střetnutích, a tak se dalo pochopit, že na počátku gólová smršť nepřicházela. Poprvé zazněla halou gólová siréna až v závěru první čtvrtiny, to střelou do horní poloviny branky slavil finské vedení Petri Partanen. Severoevropané díky němu zažili radostný start, po dvanácti minutách drželi těsný náskok 1:0.
Kanada neprodukovala v první polovině duelu přesně takovou hru, jakou trenéři plánovali na přípravě před utkáním. Sotva se rozběhla časomíra druhé části, na 2:0 pro severskou zemi zvyšoval Tomi Penttinen. Zámořský celek dostala zpátky na nohy až přesilová hra, jejíž neomylné a příkladné využití zajistil Dave Hammond. Druhá čtvrtina nervy drásající podívané končila za stavu 2:1 pro Finy.
 
Javorové listy v předchozích zápasech několikrát ukázaly, že dokáží vzdorovat soupeři také za nepříznivého stavu na hrací kostce. Dvacátá osmá minuta naznačila znovu nerozhodné skóre, parádním příklepem a ranou o tyč poslal touš do sítě Chris Rauckman. Mohlo se zdát, že červenobílí odstartují útočný vítr. Ale nestalo se, stav vykazoval před poslední částí poměr 3:2 pro Finsko, díky druhému zásahu Petriho Partanena.
 
Závěrečná perioda měla pro hráče Suomi znamenat trpělivou vyčkávanou a vytváření minima chyb před vlastním brankářem. K tomu všemu výběr v modrobílých trikotech přidal přesilovkové góly od Kariho Lohtandera a Kima Strömberga. Kanaďané již nezvládli kontrovat, Finsko zvítězilo ve finále 6:2 a získalo titul mistrů světa v inline hokeji! Poslední trefa padla po technickém gólu do odkryté sítě.
 
Z exkluzivním zpravodajstvím z letošního MS v inline hokeji z Pardubic se loučí Václav Prokůpek