Monika Hrušková: Nesmysl na facebooku s opačným PINEM

25.07.2014 12:40

Na Facebooku se znovu objevila nesmyslná poplašná zpráva, neboli hoax, o zadávání obráceného PINu do bankomatu. Předmětem této zvěsti je, že pokud po vás nějaký „drban“ bude chtít, abyste vybrali peníze z bankomatu a pak mu je dali, máte zadat do bankomatu PIN obráceně. Tímto způsobem prý předáte tajnou zprávu policii, že je něco v nepořádku. Bankomat vám prý peníze vydá, ale po zuby ozbrojení policisté budou za chvíli na místě připraveni čelit neřádovi, který vás přepadl.  Jedná se samozřejmě o naprostou hloupost.
Obrácený PIN v případě ohrožení nezadávejte. Peníze vám nevyjedou a navíc si při takovém zkoušení můžete akorát zablokovat kartu. Nesmysl koluje ne internetu už několik let a stále se těší věrným sdílením ve snaze pomoci ostatním. Banky se shodují. Obrácený PIN je hloupost

„Tato zpráva je samozřejmě zcela nepravdivá a nesmyslná. Uvedený postup klientům k ničemu nepomůže. V případě (naštěstí v českých zemích nepříliš častého) nuceného výběru z bankomatu doporučujeme okamžitě blokovat kartu a kontaktovat policii, pomoci může i pojištění nuceného výběru, které některé banky ke svým kartám nabízejí. Opačně zadaný PIN je ale nesmysl,“ uvedl tiskový mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.
Nehledě na to, že autor hoaxu nemyslel na ty, kteří mají PIN například 1221. To by policie musela přijet pokaždé, kdy by si klient vybíral z bankomatu.

Za hloupost tento návod považují i ostatní banky. ČSOB přidává rady, jak se vyvarovat nepříjemnému překvapení u bankomatu. „Nikomu nedovolte, aby odvedl vaši pozornost. Pokud se na vás někdo mačká nebo sleduje, zrušte transakci pomocí tlačítka „storno“ nebo „zrušit / cancel“, vyčkejte potvrzení o zrušení transakce a přejděte k jinému bankomatu. Při výběru hotovosti z bankomatu se vždy řiďte výhradně pokyny na obrazovce. Nepřijímejte pomoc od ostatních, nikdy se nenechte vyrušit a odvést svou pozornost od transakce,“ radí Pavla Hávová, tisková mluvčí ČSOB. Nikdo kromě vás nemá oprávnění vaši operaci přerušit před dokončením. Ani pracovníci banky, obsluha bankomatu, pracovník bezpečnostní služby či policie, atd.

Zdroj: https://www.investujeme.cz/obraceny-pin-privola-policii-nesmysl-ktery-se-objevuje-na-facebooku/