Nový nadnárodní juniorský tým vzniká v Popradu

06.01.2014 13:41
 

 

Na základě dohody slovenských sponzorů, Polského svazu ledního hokeje a několika mecenášů z ČR, SR a Polska vzniká v Popradu nový hokejový klub, který bude startovat v nadnárodní juniorské soutěži MHL (juniorská součást KHL) řízené Ruským hokejovým svazem – Polští Šakalové. HC Šakalové Polsko, bude tým, který v sezóně 2014/2015 má hrát v MHL. Hlavní základnou „Šakalů“ bude slovenský Poprad. Projekt byl vytvořen ve spolupráci s Peterem Hałasikem prezidentem Polského svazu ledního hokeje PZHL a šéfem firmy Hockey World Miroslavem Michalkou.

„Naším cílem je hrát v lize mládeže KHL, takzvané MHL,“ řekl pro slovenská a polská média Luboš Bartečko, bývalý vynikající hokejista, který se na projektu také podílí!

Mužstvo Polští Šakalové, který kromě Popradu bude hrát své zápasy i v Katovicích či Krakově má připraven rozpočet 800.000. eur na sezónu. V MHL už hraje juniorka Energie Karlovy Vary. Poslední zápas v tomto kalendářním roce sehrála karlovarská juniorka doma proti Junosti Minsk a vyhrála 7:1. Mladí energetici nastoupili k dohrávce pátého kola s Minskem. Od začátku měli utkání ve svých rukách a hosty k ničemu vážnějšímu nepouštěli. Velký podíl na výsledku má také brankář David Honzík, který na posledních pár minut přenechal své místo v brance dorostenci Jakubu Frčkovi.

Jak vypadá soutěž MHL?

Soutěž hraje 40 týmů, které jsou rozdělené do dvou konferencí (Západní a Východní) po 20 týmech, každá konference zahrnuje dvě divize po 10 týmech (Západ – divize Severozápadní a Centrální, Východ – divize Povolžská a Uralsko-sibiřská). Týmy hrají mezi sebou v rámci divize 2x doma a 2x venku; s týmy z „druhé“ divize v rámci konference 1x doma a 1x venku. Každý tým odehraje v základní části 56 zápasů. Po odstoupení Patriotu Budapešť (hráli zde pod vedením kladenského kouče Nového čeští hráči) má Centrální divize jen 9 týmů.

Západní konference

Centrální divize: Amurští Tygři (Chabarovsk), Atlant (Moskevská oblast), Rudá Armáda (Moskva), Mladá Garda (Doněck), MHK Spartak (Moskva), MHK Chimik (Voskresensk), EC Red Bull (Salzburg), HK MVD (Balašicha), HC Energie (Karlovy Vary).

Severozápadní divize: Almaz (Čerepovec), Dinamo (Petrohrad), Dinamo-Šinnik (Bobrujsk), Kapitán (Stupino), Loko (Jaroslavl), Ruští Rytíři (Čechov), Stříbrní Lvi (Petrohrad), SKA-1946 (Petrohrad), HK Riga, Junosť (Minsk).

Východní konference

Povolžská divize: Leopardi (Kazaň), Bílí Tygři (Orenburg), Lada (Togliatti), Oktan (Perm), Olympia (Kirovo-Čepeck), Reaktor (Nižněkamsk), Ocelové Lišky (Magnitogorsk), Tolpar (Ufa), Racci (Nižnij Novgorod), Naberežnyje Čelny.

Uralsko-sibiřská divize: Auto (Jekatěrinburg), Lední Medvědi (Čeljabinsk), Kristall (Berdsk), Kuzněčtí Medvědi (Novokuzněck), Mamuti Jugra (Chanty-Mansijsk), Omští Jestřábi (Omsk), Sibiřští Snajpři (Novosibirsk), Sněžní Leopardi (Astana), Legion (Ťumeň), Junior (Kurgan).

Play-off

Z každé divize postupuje do play-off 8 týmů, celkem tedy 16 týmů z každé konference. Mužstva jsou do vyřazovacích bojů nasazena dle počtu získaných bodů, na prvních dvou místech konference jsou vítězové jednotlivých divizí.

1/16, 1/8 a 1/4 finále hrají týmy v rámci konference, od semifinále se týmy utkají křížem napříč konferencemi.

1/16, 1/8, 1/4 a 1/2 finále se hrají na 3 vítězná utkání, 1., 2. a případné 5. utkání se hraje na hřišti výše nasazeného týmu, 3. a případné 4. na ledě níže nasazaného týmu.

Finále se hraje na 4 vítězná utkání, 1., 2. a případné 6. a 7. utkání se hraje na ledě výše nasazeného týmu, 3., 4. a 5. na ledě níže nasazeného týmu.

Václav Prokůpek