Petr Golla: Osoby s nízkým ziskem platí vysoké daně!

25.07.2014 12:50

Všechny osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) musí ze svého hrubého zisku odvádět povinné sociální a zdravotní pojištění a daň z příjmu fyzických osob - povinné daně. Jak se liší zdanění OSVČ u nízkého, průměrného a nadstandardního zisku za rok 2014?

Povinné sociální a zdravotní pojištění musí OSVČ zaplatit vždy. I při minimálním zisku. U daně z příjmu fyzických osob tomu tak není. Z důvodu existence základní slevy na dani na poplatníka (24 840 Kč za rok) nemusí OSVČ s hrubým ročním ziskem do 165 600 Kč zaplatit na dani z příjmu fyzických osob nic.

•          OSVČ na hlavní činnost odvádí sociální a zdravotní pojištění z vyměřovacího základu, kterým je polovina daňového základu. Vždy však musí být zaplaceno povinné sociální a zdravotní pojištění alespoň v minimální výši.

•          Když je minimální vyměřovací základ vyšší než skutečný vyměřovací základ, tak se povinné sociální a zdravotní pojištění platí z minimálního vyměřovacího základu. Minimální vyměřovací základ pro sociální pojištění a zdravotní pojištění se liší. Právě existence minimálního vyměřovacího základu je důvodem, proč OSVČ s nízkým ziskem mají vysoké efektivní zdanění.

•          Sociální pojištění za rok 2014 se odvádí pouze do stropu. Existence maximálního vyměřovacího základu (stropu) je důvodem, proč efektivní zdanění OSVČ s nadstandardními zisky je nižší než u podprůměrných zisků. A to i při existenci 7% solidárního příspěvku, který hradí OSVČ s ročním ziskem nad 1 245 216 Kč za rok 2014.

 

https://www.investujeme.cz/osvc-s-nizkym-ziskem-plati-vyssi-dane/