Polsko dostalo z Ruské federace nabídku na přerozdělení území Ukrajiny

24.03.2014 09:01

Polská republika dostala z Ruské federace nabídku na přerozdělení Ukrajiny. Polské ministerstvo vnitra obdrželo podle televize TVP oficiální dopis z ruské Státní dumy, tedy dolní sněmovny parlamentu, ve kterém její místopředseda Vladimir Žirinovský navrhuje Varšavě připojení pěti západních ukrajinských oblastí k Polské republice. Poradce polského prezidenta Tomasz Nałęcz to podle portálu gazeta.pl označil za výplod choré mysli. Žirinovský, který platí za bouřliváka ruské politické scény, o územním rozšíření Polska hovořil v souvislosti s krizí v Ukrajině již dříve během března.

Mluvčí polského ministerstva zahraničí Marcin Wojciechowski řekl, že jsou to velice podivné návrhy a je nikdo nebere vážně. Ten dle místních polských deníku potvrdil zprávu, že Varšava skutečně dopis o přerozdělení Ukrajiny dostala. Wojciechowski dodal, že Žirinovský obdrží zdvořilostní odpověď bez jakékoli zmínky o obsahu svého listu.

Polsko by podle šéfa ruských nacionalistů Žirinovského mělo následovat ruské šlépěje a požadovat v Ukrajině "odstoupení neukrajinských teritorií". Navrhuje proto, aby se Poláci v referendu vyslovili, zda k republice připojit Volyňskou, Lvivskou, Ternopilskou, Ivano-Frankivskou a Rivnenskou oblast na západě Ukrajiny. Obdobné návrhy dostaly i Rumunská republika s Maďarskem, které by měly získat Černiveckou a Zakarpatskou oblast. Z nynější Ukrajiny by tak po připojení východních ruskojazyčných regionů k Ruské federace zůstala podle Žirinovského jen centrální "ukrajinská" část.

Podle Nałęcze je pobuřující nabízet Polsku takovéto změny hranic na úkor spřátelené země. "To může napadnout jen chorou mysl", dodal poradce polského prezidenta s tím, že na dopis by se měl podívat psychiatr.

Polsko samo má historickou zkušenost s rozdělením své země, ke které v minulosti několikrát došlo. Za takzvané čtvrté dělení Polska je označován pakt Molotov-Ribbentrop, kterým si ruský diktátor Josif Stalin (vl. jménem Josef Džugašvili) s vůdcem nacistického Německa Adolfem Hitlerem rozdělili východní Evropu. Bývalá východní území Varšava po druhé světové válce od Sovětského svazu již nezískala, náhradou obdržela tehdejší východní německé oblasti.

Zdroj: