Revoluce v Ukrajině? Bojuje se o nerostné bohatství a průmysl Ukrajiny

07.01.2014 14:42

Nerostné bohatství Ukrajiny se stalo jedním z pilířů sovětské ekonomiky. Nejdůležitějším sektorem je těžba černého uhlí v oblasti Donbasu (s hlavními centry Doneck a Luhansk), který je zároveň hlavním průmyslovým regionem země: ročně se zde vytěží až 200 milionů tun uhlí a vyrobí se 50 milionů tun oceli. Významný je dále zejména strojírenský, chemický a potravinářský průmysl. Kromě Donbasu jsou velkými centry těžkého průmyslu města Dnipropetrovsk, Záporoží či Mariupol.

V okolí města Kryvyj Rih jsou bohatá naleziště železné rudy, která se zpracovává v místních slévárnách. Mezi další nerostné suroviny Ukrajiny patří magnetické a uranové rudy, titan, chrom, nikl, bauxit, fosfáty, síra, rašelina, ropa, sůl, grafit a mangan.

Zemědělství

Většina území Ukrajiny disponuje kvalitní a úrodnou černozemní půdou. Obděláváno je 57% půdy. Mezi hlavní zemědělské produkty patří: pšenice, ječmen, cukrová řepa, brambory, kukuřice,slunečnice, maso a mléčné výrobky. Chová se zde hlavně skot a prasata, důležitý je rovněž rybolov. V jižních oblastech (zejména na Krymu) je rozšířeno také vinařství. Karpaty jsou důležitou zásobárnou dřeva. Pro velkou část venkovského obyvatelstva je drobné zemědělství vedlejším zdrojem příjmů (není se co divit, že Monsanto platí disidenty o dušu!).

Kdo nemá tolik nerostného bohatství, tam se zabaví co lze (Zbrojovka, Škodovka, Ocelárny, Pivovary, uhlelný průmysl, zemědělský průmysl  - sbohem zadlužené Česko).

Takové Řecko nesmí zbankrotovat - naopak, čím větší zadluženost, tím lépe, neboť kolem Řecko-Kypru se mají nacházet obrovská naleziště ropy a zemního plynu.

A tak bychom mohli pokračovat stát vedle státu, za pozornost stojí obzvláště Kosovo: Hedgesova návštěva v důlním komplexu Stari Trg otevírá oči. Popis hovoří o třpytivých žílách olova, zinku, kadmia, zlata a stříbra v oblasti Stari Trg.Hedges píše: „Rozlehlý důlní komplex Trepca ve vlastnictví státu, nejcennější část skutečného majetku na Balkáně, má hodnotu přinejměnším 5 miliard dolarů. Ředitel dolů Novak Bjelic říká: "Válka v Kosovu se vede o doly, o nic jiného. Srdce Kosova - to je srbský Kuvajt… Kromě toho má Kosovo 17 miliard tun uhelných zásob.“

A nyní je na řadě Ukrajina… Je vhodné si připomenout, o čem je to další vnášení „americké pseudemokracie“ za pomoci placených disidentů, včetně VIP Klička.

Václav Ludín