Senát je ve sporu s Evropskou komisí

10.03.2014 17:49
Senát ve shodě s vládou odmítl snahu Evropské komise, která by chtěla směrnicí stanovit rámec pro bezpečnost jaderných elektráren. Senát to považuje za zásah do pravomocí členských zemí. Končící premiér Jiří Rusnok dnes postoj horní komory přivítal. Poznamenal ale, že pro úplné odmítnutí směrnice se asi Česku nepodaří získat podporu potřebné většiny dalších členských států EU. Čeští zástupci proto budou podle Rusnoka usilovat alespoň o odstranění těch pasáží směrnice, které mají dát komisi pravomoci v oblasti bezpečnosti jaderných zařízení.
 
Směrnice je reakcí na havárii v japonské jaderné elektrárně ve Fukušimě před třemi lety a vychází také ze zátěžových testů, kterým byly následně podrobeny evropské elektrárny. Jejich vyhodnocení bude ale uzavřeno až letos v červenci a návrh komise je proto předčasný, míní senátoři.
Návrh komise podle senátorů také narušuje státní suverenitu v otázce energetického mixu. Umožňuje prostřednictvím vzájemného hodnocení jednomu nebo skupině členských států zasahovat do složení zdrojů výroby energie v jiném státě. Není to přijatelné z hlediska práva EU ani mezinárodního práva, shodli se senátoři.
 
Směrnice má podle kritiků rovněž vytvořit prostor pro vznik společného evropského dozorového orgánu nad bezpečností jaderných elektráren.
 
Nově navrhovaná opatření zahrnují zejména povinnost každých šest let kontrolovat jaderné elektrárny. Nové jaderné elektrárny budou muset být navrženy tak, aby případné poškození reaktoru nemělo žádné dopady na okolí. Regulační orgány členských států EU budou mít rovněž za úkol navrhnout strategii pro komunikaci s veřejností v případě nehody. Občanům má být navíc poskytnut prostor v rozhodovacím procesu při udělování povolení pro nové jaderné elektrárny.