Spartaku Moskva hrozí finanční krach, vedení KHL už nepomůže

26.03.2014 20:13

Kluby Kontinentální hokejové ligy KHL byly vyzvány k tomu, aby do 31. května vyrovnaly svoje dluhy vůči hráčům, trenérům a ostatnímu personálu. „Všechny týmy musí mít svoje finanční záležitosti do této doby vyřešené, v opačném případě nebudou moci startovat v novém ročníku KHL,“ sdělil pro agenturu R-Sport viceprezident KHL Vladimir Šalajev. Finanční problémy má více klubů KHL. V úterý přiznal dluhy vůči hráčům bratislavský Slovan a zároveň přislíbil, že je do konce května vyřeší. Nejasná, ale podle dobře informovaných zdrojů finančně téměř neřešitelná je situace ve Spartaku Moskva, jehož hráči byli vypláceni už několikrát ze speciálního fondu KHL.

Spartak Moskva nehrál ani takzvaný Pohár naděje, který hrají neúspěšné celky základních konferencí Kontinentální hokejové ligy (KHL). „Klub s dlouholetou historií se neustále potýká s velkými finančními problémy. Základní část KHL mohl moskevský Spartak dohrát jen díky tomu, že mu peníze půjčilo vedení KHL. Budoucnost Spartaku je navíc velmi nejistá a chlouba moskevského a ruského hokeje vůbec neví, zda se v příští sezóně do KHL vůbec přihlásí. Jde o to najít do konce května nového mecenáše pro věhlasný moskevský Spartak“ sdělil trenér Spartaku Moskva Fjodor Kanarejkin

„Proč jsme nehráli alespoň Pohár naděje? Potřebovali jsme ušetřit na platech hráčů,“ přiznal trenér Spartaku Moskva Fjodor Kanarejkin a dodal, že v týmu skončili legionáři Slovák Rastislav Špirko, Američané Tom Wandell a Matt Anderson. „Museli jsme prodat i byty těchto hráčů, které jim klub poskytoval,“ postěžoval si kouč Spartaku Moskva Kanarejkin a dodal, že osm mladých hráčů z kádru Spartaku alespoň hrálo v juniorském týmu Mládežnické hokejové ligy MHL, kde mimochodem na úvod play-off vyřadil Spartak Moskva Energii Karlovy Vary. „Ale i jim jsme vážně snížili platy,“ sdělil trenér Kanarejkin.