Srovnání exekucí V ČR a ve světě

26.01.2014 10:36
OD našeho čtenáře JUDr. Norberta Naxery – V ČR existuje exekutorský teror.
 
V Německu probíhají exekuce jen zablokováním platu v účtárně u zaměstnavatele, srážek ze mzdy, důchodu, soc. dávek, přikázáním pohledávky a exekuce na majetek a to ještě musí být prokázáno, že majetek skutečně patří dlužníkovi a ne jako u nás, že exekutor může v podstatě vstoupit do jakýchkoli prostor kde se domnívá, že tam je majetek dlužníka a zabavovat třeba i majetek, který dlužníkovi vůbec nepatří. Tam jde většinou podle adresy a když dlužník bydlí v pronajatém bytě, tak tam nemůže zabavit vůbec nic.
 
NĚMECKO
 
Dluh např. 1020 Kč
Soudní poplatek 576Kč
Náklady právního zastoupení v nalézacím řízení 744 Kč
Náklady právního zastoupení v exekučním řízení 372 Kč
Odměna exekutora 595 Kč
CELKEM v přepočtu 3307 Kč
 
Jak probíhají exekuce v USA
V okamžiku předání na collection agency se dluh zcela zmrazí a dále už nenarůstá o žádné úroky ani poplatky!
 
Je absolutně vyloučeno,aby vám exekutor vstupoval třeba i nenásilně do bytu, nebo bytového prostoru. Může vám pouze volat. A to pouze v době mezi 8 ráno a tuším 22 večer. Takhle pozdě , vám ale raději nikdo volat nebude.
 
Nesmí vám zabavit věci denní potřeby. Mezi takové věci, patří TV, postel, počítač a osobní auto.
Při zabavení auta v USA, kde je MHD velmi sporadická, se asi v životě splácení toho dluhu nedočká.
Může vám přes soud nařídit srážky že mzdy, anebo zkonfiskovat určitě nadlimitní finanční prostředky na účtě.
Ale to se u pár tisíc dolarů dluhu vůbec nedělá.
 
Co je ovšem praxe velmi častá, pokud máte drahé luxusní auto a vlastníte dům, přes soud vám na nemovitost nebo motorové vozidlo, uvalí takzvaný LIEN, český tuším "břemeno". A v případě, že se jej pak rozhodnete prodat, přednostně bude umořen dluh věřitele. Přesto se průměrný Američan snaží dluh splatit. Když je dluh je nahlášen do centrálního registru , kníží se credit score dlužníka a tím narostou úroky na splátkách všech dluhů. Vzhledem k tomu, že drtivá většina lidí si tu nekupuje věci za hotové, ale na dluh, zvednou se úroky na splátkách, takovým způsobem, že je opravdu lepší zaplatit. Takže pokud jste platili půjčku na dům se splátkami $800 měsíčně, nové splátky budou hodně přes
tisíc. A tak to bude se vším! Se vším, co máte na splátky a dokonce snad i s Vaším pojištěním motorového vozidla. Takže ono je vážně lepší to začít splácet. I když americkou specialitou , je i to, že splácet můžete začít klidně sami, a to třeba částkou $20 měsíčně. Hlavně, že platíte:)
 
ŠVÉDSKO
Ve Švédsku existuje státní exekutorský úřad bez zisku "Kronofogden" který eviduje a řeší všechny exekuce a současně insolvence a nezabavitelná minima a kromě vracení dluhů má za úkol vyvést dlužníka z dluhů tak, aby v maximální možné míře dluhy zaplatil a přitom nepřišel k újmě. Existensminimum ve Švédsku je ze dvou složek: celé náklady bydlení plus částka 4 665 švédských korun měsíčně (14.600Kč) na samostatně žijícího člověka v exekuci, či v insolvenci.
 
Ve Švédsku dluží dlouhodobě nad 20 roků cca 95 000 osob, je to menší číslo, než v České republice, kde díky exekucím trpí bídou cca milion obyvatel České republiky navíc rozdíl mezi exekucemi ve Švédsku a v Česku je ve dvou podstatných momentech:
1) ve Švédsku není možné provádět exekuci všemi způsoby naráz - v Česku může exekutor současně obstavit účty, zabavit výpaltu a zabavit movitý majetek
2) ve Švédsku neexistují soukromí exekutoři - exekuce nesmí být výdělečnou činností a poplatky se pohybují pouze ve stovkách švédských korun - základní poplatek za exekuci je 600 skr - v Česku činí náklady a odměna exekutora mnohdy až 20 násobek dluhu
 
POLSKO
Dluh např. 1020 Kč
Soudní poplatek 180 Kč
Náklady právního zastoupení v nalézacím řízení 360 Kč
Náklady právního zastoupení v exekučním řízení 423 Kč
Odměna exekutora 530 Kč
CELKEM v přepočtu 2473 Kč
 
Švýcarsko
Dluh např. 1020 Kč
Soudní poplatek 292 až 710 Kč
Náklady právního zastoupení v nalézacím řízení 0 Kč
Náklady právního zastoupení v exekučním řízení 0 Kč
Odměna exekutora 420 až 835 Kč
CELKEM v přepočtu 2565 Kč
 
ČESKÁ REPUBLIKA (pozor, to není vtip)
Dluh např. 1020 Kč
Soudní poplatek 400 Kč
náklady právního zastoupení v nalézacím řízení 5220 Kč
Náklady právního zastoupení v exekučním řízení 2920 Kč
Odměna exekutora 7800 Kč
CELKEM 17360 Kč
 
ŘEŠENÍ:
 
1. POZASTAVIT VÝKON VŠECH EXEKUCÍ DO DOBY NEŽ DOJDE KE ZMĚNĚ PŘÍSLUŠNÝCH ZÁKONŮ
 
2. OMEZIT MAXIMÁLNÍ VÝŠI ÚROKŮ NA 10% ROČNĚ, U KRÁTKODOBÝCH ÚVĚRŮ VÝŠE RPSN MAXIMÁLNĚ 20% ROČNĚ. Poskytování půjček s vyššími úroky by se stalo trestným činem. Pokud by věřitel bezdůvodně nevymáhal po dlužníkovi dluh po více než 6 měsíců po splatnosti, přestaly by běžet jakékoliv úroky až do doby, než by ho začal vymáhat, neboť dnes řada podvodných firem vymáhá dluhy až po dvou či třech letech po splatnosti, aby se dluh co nejvíce zvýšil o úroky.
 
3. ZRUŠIT ZÁKON O SOUDNÍCH EXEKUTORECH, EXEKUCE MUSÍ BÝT OPĚT VYKONÁVÁNY SOUDY A FINANČNÍMI ÚŘADY Ve všech zemích až na několik výjimek jako je ČR a Slovensko jsou exekuce prováděny státními zaměstnanci. To že exekuce provádí soukromí podnikatelé, kteří na tom mají zisk je v rozporu s dobrými mravy a tato skuteřnost je nepřípustná v demokratickém státě.
 
4. SNÍŽIT NÁKLADY NA EXEXUCI NA 5% Z VYMÁHANÉ POHLEDÁVKY, TEDY NA STEJNOU VÝŠI JAKO JSOU POPLATKY ZA SOUDNÍ ŘÍZENÍ.
 
5. ZPŘESNIT PRAVIDLE PRO VÝKON EXEKUCÍ A TO NÁSLEDUJÍCÍM ZPŮSOBEM:
EXEKUCE U NEPODNIKATELŮ MUSÍ BÝT PROVÁDĚNA PŘEDEVŠÍM SRÁŽKAMI ZE MZDY, DŮCHODU NEBO SOCIÁLNÍCH DÁVEK. POUZE V PŘÍPADĚ ŽE DLUŽNÍK NEMÁ ŽÁDNÉ PRAVIDELNÉ PŘÍJMY POUŽÍT DALŠÍ ZPŮSOBY.
 
U podnikatelů musí být nejprve provedena exekuce výběrem z bankovního účtu nebo přikázáním jiné pohledávky dlužníka. Pokud dlužník nemá dostatečně vysoké příjmy na to, aby splatil dluh s příslušenstvím nejdéle za 5 let, pak teprve provádět jiné způsoby exekuce, jako je prodej movitých věcí nebo nemovitostí. Exekuci prodejem nemovitosti provádět pouze tehdy, když je celková výše dluhu alespoň 25% odhadní ceny nemovitosti.
 
6. ZRUŠIT MOŽNOST POSTIHNOUT EXEKUCÍ MAJETEK MANŽELA DLUŽNÍKA A MAJETEK VE SPOLEČNÉM JMĚNÍ MANŽELŮ, KTERÝ BY PŘI VYPOŘÁDÁNÍ SJM PŘIPADL MANŽELOVI DLUŽNÍKA. To aby člověk přišel o majetek kvůli dluhům manžela je protiústavní a nemá v civilizovaných zemích obdoby.
 
7. ZJEDNODUŠIT PRAVIDLA PRO ODDLUŽENÍ PODLE INSOLVENČNÍHO ZÁKONA. SNÍŽIT MINIMÁLNÍ HRANICI PRO ODDLUŽENÍ NA 20% VÝŠE VŠECH DLUHŮ A UMOŽNIT ODDLUŽENÍ I DROBNÝM PODNIKATELŮM.