Komunální volby na Domažlicku: Většina starostů chce zůstat u koryta, jen mění dresy

04.09.2014 10:10

"Do voleb letos už nejdu, účast přenechám mladším," říká puclická starostka Marie Machová. Na Domažlicku je výjimkou. Z 84 stávajících starostů jich 74 potvrdilo, že se o přízeň voličů budou v říjnových volbách ucházet znovu. Volby se budou konat 10. a 11. října. Z větších měst a městysů je jistá změna na postu starosty v Klenčí pod Čerchovem. Dosavadní starosta Karel Smutný se rozhodl vůbec nekandidovat.

Někteří do voleb jdou, ale na nejvyšší funkci v obci už aspirovat nebudou. "U nás v obci kandiduje sociální demokracie a tři nezávislé kandidátky. Na jedné z nich jsem na posledním místě," popsal svoji pozici dosluhující osvračínský starosta Milan Strakoš.

Po politických turbulencích ve vysoké politice překvapivě dochází jen k několika stranickým přestupům politiků na komunální úrovni.

"Budu kandidovat jako nezávislý," potvrdil staňkovský starosta Alexandr Horák, který do současného volebního období nastoupil v dresu ODS.

V Poběžovicích občanští demokraté vytvořili s nezávislými sdružení Poběžovice 2014, do voleb v tomto týmu jde i stávající starosta Hynek Říha.

Stávající pasečnická starostka Marie Svobodová uspěla v minulých volbách na kandidátce ČSSD, nyní kandiduje jako nezávislá. Jediní dva současní starostové zvolení za podpory KDU-ČSL (Libor Picka v Bělé a Josef Janeček v Mrákově) budou tentokrát kandidovat za STAN (Starostové a nezávislí).

Na kandidátce Sdružení pro otevřenou společnost s podporou STAN (Starostové a nezávislí) jde do říjnových komunálních voleb holýšovský starosta Antonín Pazour. "Na funkci starosty kandidovat nebudu, na kandidátce jsem na čtvrtém místě," potvrdil Deníku. Z prvního místa bude o přízeň voličů bojovat a o post starostky usilovat dosavadní místostarostka Hana Valachovičová.

Jiří Babor